lauantai 14. joulukuuta 2013

Joululahjaostoksilla

Moikka! Ei ollut mitään ihmeellistä keskiviikkona eikä torstaina. Oon nukkunu edelleen tosi huonosti. En saa millään yöllä unta vaikka kuinka väsyttäis, pyörin vaan ja ahdistaa. Lopulta kun nukahdan niin heräilen vähän väliä ja nään painajaisia. Että kyllä tässä jonkin asteista stressiä on havaittavissa. 

Eilenkin mun piti lähtee jouluostoksille kun L sai kyydin kouluun naapurilta niin mun ei tarvinnu mennä koululle vasta kun hakeen iltapäivästä. Kaiken lisäks laulutunti oli peruttu, joten hain L:n vasta puol 16 aikaan. Olis ollu niin mahtavasti siinä aikaa tehdä jouluostoksia, mutta mähän nukahdin heti uudestaan. Päivällä ei oo mitään ongelmia nukkumisen suhteen tietenkään. Päiväunet nyt ei mitenkään edesauta mun nukkumisongelmaa illalla, mutta sitten kun oon nukkumatta päikkäreitä niin oon koko päivän ihan zombina ja kuitenkin sama homma yöllä - ei tuu uni. (Eikä ole kunnon kahviakaan pitää hereillä...)


Tänään olin koululla 10-11 ja tein jo aamulla päätöksen, että lähen koululta suoraan kohti metroasemaa - minkä teinkin. Nyt ollu muutamana päivänä ihan ok ilma, 0 astetta tai sitten muutama pakkasen puolella, joten tuolla pystyy oleenkin ilman hypotermian riskiä. 

En oo aikasemmin käynyt европейский-ostoskeskuksessa (jevropejckij), joten sinne yksikseni suuntasin. Metrolla liikkuminen on kyllä niin helppoo. Metroasema on Киевская (Kijevskaja) ja sinne kun osaa suunnistaa, niin nousee vaan ylös ja ei voi olla huomaamatta jevropejskijä. 


Keskuksessa on 7 kerrosta ja vähän turistiystävällisempi paikka sinänsä, että nimet oli myös englanniks. 4 kerrosta oli erilaisia liikkeitä, ihan kaikkee mahdollista, 5-6 kerrokset autoille ja ylimmässä oli jonkinlainen lastenpuisto. Suurin osa kalliita merkkiliikkeitä, mutta oli siellä halvempiakin joukossa kuten Bershka. Oli jotenkin tosi sekavan olonen kun niin iso, ja vessaakin etin siellä hyvän aikaa. Parhaiten paikkaa kuvais sana ostoshelvetti.


Julkisista vessoista Moskovassa sen verran, että kauppakeskuksista kyllä yleensä löytyy yleisvessat. Näissä vähän uudemmissa ne on ilmasia, mutta toisissa maksaa jonkun 50 centtiä. Kaupungilla vessoja ei kauheesti oo eikä esimerkiks metroasemilla niitä oo ollenkaan. Ainakin ostoskeskusten vessat on ollu ihan hyvässä kunnossa kun oon käyny.

Sain taas muutaman joululahjan ostettua ja kävin myös kahvilla. On vähän muuttunu täällä toi käsitys hinnasta, kun Nokialla ollu se 7 euroa kahvista ja leivästä ihan järkyttävän kallis hinta, mutta tänäänkin maksoin samasta noin 12 euroo sen kummemmin asiaa pohtimatta.


Tullessani takasin universitetille kiersin sellasen pienen torialueen kun en oo jostain syystä aikasemmin sitä tehnyt. Ei siellä kyllä myyty lähinnä kun hedelmiä ja muutamia vaatteita. Olis ihanaa käydä kiertämässä toreja, mutta ne on ilmeisesti melko tehokkaasti yritetty hävittää Moskovasta kun on haluttu tehdä tästä enemmän länsimaalainen kaupunki. Harmi, sillä ne on kyllä ehdottomasti osa venäläistä kulttuuria. Kyllä niitä vielä jonkin verran on, ja yks isompi tässä melko lähelläkin, mutta ainakin hostäidin mukaan siellä on huomattavasti kalliimpaa kuin tavallisissa kaupoissa.


Universitetillä ja myös muualla kadunvarsilla metroasemien lähellä näkyy mummoja myymässä erilaisia tuotteita, voi olla mitä vaan purkitetuista sienistä ja suolakurkuista uusiin talvikenkiin. Mua jotenkin niin säälittää ne! Varsinkin kun on oikein kova pakkanen ja siellä ne kököttää ja on laittanu esille mitä myyvät. Tänään näin myös mummon, joka myi heliumpalloja ja istui penkillä nyrpeä ilme naamallaan, ei tosiaan sellanen asiakkaita houkutteleva katse. Toinen mikä on mieleen jääny on kun metroaseman käytävällä kans vanha mummeli kuluneissa vaatteissa myi kissanpentuja. Ihan kamalaa. 




Alkaa kyllä oleen jo sellanen Suomi-fiilis, että! Niin ihanaa, että nään taas kaikki ja muutenkin. Kotiin! Mummu oli sanonut, että ajattelee joka ilta miten mä täällä pärjään. ♥ 

No, viikon päästä mä istun Tolstoi-junassa. Jeii! ☺☺☺

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti