perjantai 13. joulukuuta 2013

Selviytymispaketti Venäjälle

Ajattelin tehdä tällasen jonkunlaisen selviytymispaketin Venäjälle - erityisesti tietty Moskovaan - lähtijälle. 

Ensin täytyy tietenkin hommata viisumi, minkä laatu riippuu matkan tyypistä. Itse hankin viisumin Lähialuematkojen kautta, mutta on myös muita vaihtoehtoja.  Vaihtoehtoina on kerta-, kaksikerta-, ja monikertaviisumi. Kertaviisumi on voimassa 2-30 päivää ja se oikeuttaa yhteen edestakaiseen matkaan (Suomi-Venäjä-Suomi). Kaksikertaviisumi, mikä mullakin on, on voimassa kolme (3) kuukautta ja sillä voi tehdä kaksi edestakaista matkaa tänä aikana. Tällöin matkan syynä täytyy olla liikematka (mulla tämä) tai kulttuurisuhteet. Monikertaviisumilla luonnollisesti voi tehdä monia matkoja, ja se voi olla voimassa yhdestä viiteen vuoteen. Kuitenkin huomioitavaa, että oleskeluaika Venäjällä saa olla korkeintaan 90 päivää 180 päivän aikana. Tarkoittaa sitä, että jos täällä on 3 kuukautta yhteenmenoon niin on maasta poistuttava kolmeksi kuukaudeksi. 

Jos haluaa olla Venäjällä kauemmin kuin tuon 3 kuukautta niin täytyy hakea työnteko- tai opiskeluviisumi tai oleskelulupa, joihin tarvitsee kutsun, jonka venäläinen organisaatio tai yritys tekee. 

Viisumia varten tarvitaan passi, valokuva (korkeintaan 6kk vanha passikuva), täytetty viisumianomuslomake sekä todistus matkavakuutuksesta. Venäjälle matkavakuutus on välttämätön! Sen voi hommata ihan mistä itse haluaa ellei jo ole valmiina voimassa olevaa vakuutusta, mutta yleensä sen voi ottaa samasta paikasta kuin viisuminkin, niinkuin itse tein. Passin on oltava voimassa kuusi (6) kuukautta viisumin päättymisen jälkeen ja siinä täytyy olla vähintään kaksi (2) tyhjää sivua käytettävissä. Passin on oltava myös ehjä, muuten hakemus voidaan hylätä. 


Lähialuematkojen hinnastot viisumeille:


♥ Kertaviisumit
Viisumityyppi Viisumi voimassa Käsittelyaika Hinta
Turistiviisumi 2-30 päivää 8 arkipäivää 84 €
Majoitusvarauksen yhteydessä 2-30 päivää 8 arkipäivää 72 €
Asiakkaan toimittamalla pyyntökirjeellä 2-30 päivää väh.8 kalenteripäivää 72 €
Asiakkaan sisäasiainministeriön tai
hotellin puollon kanssa
2-30 päivää 8 arkipäivää 72 €
Työ- tai opiskeluviisumi 30-90 päivää 8 arkipäivää 88 €


♥ Kaksikertaviisumit

Viisumityyppi Viisumi 
voimassa
Toimitusaika             Hinta
Ilman asiakkaan puoltoa 2 krt / 3 kk       8 arkipäivää 121 €
Asiakkaan sisäasiainministeriön puollolla 2 krt / 3 kk 8 arkipäivää              77 €
Asiakkaan pyyntökirjeellä 2 krt / 3 kk väh. 8 arkipäivää 77 €

 

♥ Monikertaviisumit

Viisumityyppi Viisumi 
voimassa
        Käsittelyaika Hinta
Normaali käsittely 12 kk 
(oleskelu 90                  
päivää 180 
päivän aikana)
Puoltokäsittely n. 4-6 vkoa + konsulaatti 8 arkipäivää 179 €
Pikakäsittely 12 kk 
(oleskelu 90 
päivää 180 
päivän aikana)
       noin 2 viikkoa 229 €
Pikakäsittely 24 kk 24 kk 
(oleskelu
 90 päivää
180 
päivän aikana)
       noin 2 viikkoa 339 €   

Asiakkaan sisäasiainministeriön puollolla
12 kk
 (oleskelu 
90 päivää 
180 
päivän aikana)
       7-10 arkipäivää 101 €
Asiakkaan pyyntökirjeellä 12 kk 
(oleskelu 90   
päivää 
180
päivän aikana)
        noin 2 viikkoa 129 €

 


Viisumi tulee yhdelle passin sivulle, joten siksi myös passi pitää toimittaa viisumitoimistoon. Itse vein sen Lähialuematkojen toimistolle, joka sijaitsee Helsingin rautatieasemalla ja samalla vein viisumianomuksen, mutta jutun voi hoitaa myös postin kautta.

Eli jos joku vaikka mua haluais tänne tulla kattoon, niin vaihtoehtona olis toi turistiviisumi (84e). 

No, kun viisumi on hoidettu niin täytyy päättää, millä kulkuneuvolla tänne haluaa tulla. Suosittelen Tolstoita, sillä jotenkin niin yksinkertanen ja kiva kun se lähtee illalla Suomesta ja on aamulla perillä Moskovassa. Hintakaan ei oo kauheen iso kun aikuiselta 2.lk:n paikka maksaa 107,25e. Tietenkin jos yksin lähtee niin kun mä lähin niin siinä saattaa olla samassa hytissä myös kolme muuta, mutta nykyään on mahdollista valita haluaako naisten vai miesten kanssa samaan vai kenties sekahyttiin. Venäläiset on tottunu, että matkustetaan vieraiden ihmisten kanssa ja osaavat olla kohteliaita. Suomalaista tietty hirvittää olla niin lähellä ihan tuntemattomien kanssa, mutta sekin on yks kokemus eikä kuitenkaan paha ollenkaan. 

Tänne pääsee myös lentokoneella, minkä voi saada lähes samaan hintaan kun ton junan, ehkä vähän kalliimpi. Lentokoneella matkustaminen on vaan tietyllä tavalla vaikeempaa, kun täytyy miettiä kaikki määräykset mitä koneeseen saa ottaa ja mitä ruumaan, ja Moskovassa lentokentille menevillä teillä on järkyttävät ruuhkat eli matkaan saa varata autolla ainakin 3 tuntia vaikkei useeta kilometriä ookkaan. Laukkujen sisältö tietenkin katsotaan tarkemmin, mutta tuolla junassa niitä harvoin edes avataan, kysytään vaan mitä on mukana korkeintaan.

Pietariin voi mennä myös laivalla ja nykyään sinne järjestetään myös viisumivapaita risteilyitä alkaen 40e/hytti. Risteilyn kesto on 2 yötä laivalla ja päivä Pietarissa. Tai voi mennä vaikka Matkapoikien kautta omatoimimatkalle Pietariin.
 
Jos täällä aikoo viettää yli seitsemän (7) vuorokautta niin täytyy muistaa rekisteröityä joko hotellissa tai kutsuvassa organisaatiossa tai postissa kuten minä. Menomatkalla saa maahantulokortin, johon merkitään tulo- ja lähtöpäivät ja toinen puoli täytyy pitää tallessa lähtöä varten. 

Mitään erityisiä rokotteita ei Venäjälle tarvita, tietenkin täytyy olla kaikki perusrokotukset kuten jäykkäkouristusrokote voimassa ja jos kuuluu johonkin riskiryhmään. Lisää rokotuksista voi lukea täältä.


Mitä tulee osata venäjäksi?

Venäjän kielen osaaminen ei ole välttämätöntä ainakaan suuriin kaupunkeihin lähtiessä, mutta tietenkin siitä on suurta hyötyä. Edelleen suurin osa kauppojen, asemien ja katujen nimistä on kirjoitettu vain kyrillisillä aakkosilla, joita on vaikeaa tulkita ilman aakkosten hallintaa. Osassa paikoissa nimet lukevat myös ihan tutuilla latinalaisilla kirjaimilla, ja niitä lisätään koko ajan. Venäjän aakkoset voi kuitenkin halutessaan opetella nopeasti ja helposti, esimerkiksi täältä. Monet kirjaimista ovat ihan tuttuja, kuten A ja K, toiset taas näyttävät tutuilta, mutta ovatkin eri kirjain kuten meille tuttu H onkin N ja C onkin S. On myös monia ihan vieraanoloisia kirjaimia kuten л (L) ja ф (F). 


Hyödyllisiä fraaseja:
 
Hei! • Привет! (Privet!)
Hyvää päivää! • Добрый день! (Dobryj den'!)
Tervetuloa! • Добро пожаловать! (Dabro pazhalavat!) 
Näkemiin! • До свидания! (Da svidanija!)
Kiitos! • Спасибо (Spasiba!)
Ole hyvä! • Пожалуйста! (Pazhalusta!)
Ei kestä. • Не за что. (Ne za tshto)
Anteeksi. • Извините. (Izvinite)

Suoraan • Прямо (Prjama) 
Oikealle • Направо (Naprava)
Vasemmalle • налево (naleva)

Puhutteko.... • Говорите ли Вы... (Gavarite li Vi...)
...venäjää • ...По-русски (Pa-russki)
...englantia • ...По-английски (Pa-angliiski)
...saksaa • ...По-немецки (Pa-nemetski)
Toistakaa, olkaa hyvä • Повторите, пожалуйста... (Pavtarite, pazhalusta...)
Ymmärrän./En ymmärrä. • Понимаю (Panimaju.) / Не понимаю.(Ne panimaju.)
Tarvitsen tulkin. • Мне нужен переводчик. (Mne nuzhen perivodtsik.)

Kyllä • Да. (Da.)
Ei. • Нет. (Net.)

Paljonko maksaa? • Сколько стоит? (Skolka stoit?)
Käteinen • Наличные (Nalitsnije)
Luottokortti • Кредитная карта (Kreditnaja karta)
Vaihtorahat • Сдача (Sdatsa) 
Saisinko laskun? • Счёт, пожалуйста. (Stshot, pazhalusta)

Uloskäynti • выход (vyhod)
Sisäänkäynti •  вход (vhod)

Auki • открыт (otkryt)
Suljettu • закрыт (zakryt)

Tietenkin myös lukuja olisi hyvä osata maksamisen vuoksi. Kuitenkin melkein kaikissa kaupoissa on kasssakoneet, jolloin hinnan näkee näytöltä, mutta toreilla tai pienissä liikkeissä näitä ei usein ole.

Hyödyllisiä linkkejä:

Aakkoset
Fraaseja
Lukusanat


Mitä tulee ottaa huomioon?

♦ Mieluummin välttää tavaroiden, kuten rahan, avointa esittelyä varkauksien ehkäisemiseksi. Itsehän ennen lähtöä käskin siskon käydä ostamassa mulle vyölaukun kun olin lähes varma, että ilman sitä mut ryöstetään kaikkien juttujen perusteella, mutta ihan turhaan mun mielestä. Oikeen suomijuntti-olo oli kun tänne tulin. Ei päiväsaikaan ryöstämistä mitenkään avoimesti tapahdu, ite en oo huomannu ollenkaan sellasta. Ihmiset ihan nukkuu vaikka metroissa, joten melko turvassa täällä on. Tarkkana kuitenkin täytyy olla tietenkin! Ite oon ehkä vähän liiankin luottavainen, mutta kyllähän ne varkaat enemmän kiinnittää huomiota sellaseen joka tutisee "kohta mut ryöstetään" ja puristaa laukkuaan kuin sellaseen joka on ihan muina miehinä.

♦ On erityisen varovainen tienylityksissä ja muutenkin liikenteessä. Vauhti on kovaa, sääntöjen noudattaminen puutteellista ja jalankulkijaa ei aina huomioida. Mulla on ollut muutama läheltä-piti-tilanne, mutta kuitenkin oon huomannu, että nykyään aika hyvin väistetään kevyttä liikennettä. Se on aika jännä tunne kun lähtee ylittään kahdeksan kaistaista tietä ja autot kiitävät kovaa vauhtia, mutta sitten pysähtyvät kun mä oon menossa yli - melkein kuin menis eräänlaista kunniakujaa pitkin. 

♦ Ruplia kannattaa vaihtaa jo Suomen puolella. Luottokortit käyvät useissa kaupoissa ja ravintoloissa ja niiden käyttö lisääntyy koko ajan, VISA tunnetuin. Automaateilta voi myös nostaa rahaa ruplina, jolloin otetaan paikallinen välityspalkkio 2-5% ja luottokortin myöntäjän nostomaksu Suomeen. Ite oon käyttänyt täällä vain käteistä.

♦ Ruplan kurssi vaihtelee jatkuvasti, ja tällä hetkellä se on suotuinen matkustajalle, sillä yksi euro on noin 45 ruplaa. Aikaisempina viikkoina se on ollut noin 42 ruplaa. 

Juomarahaa on tapana jättää 5-10 prosenttia laskun loppusummasta.
 
♦ Asennoituu siihen, että kaikki ei välttämättä toimi niin kuin pitäisi. Lyhyt pinnaisen ihmisen ei välttämättä kannata lähteä Venäjälle tai ihmisen, joka haluaa asioiden hoituvan heti ja täsmällisesti. 

Kattava tietopaketti Venäjästä löytyy täältä.

Jäiköhän vielä jotain mainitsematta? Varmasti, mutta näillä pääsee ainakin alkuun. ☺

4 kommenttia:

  1. Itse olen mennyt Moskovaan sekä junalla, että lentokoneella ja ainakin mulla juna oli niin paljon helpompi. Rajanylitykset ja tulliasiat sai hoitaa suoraan hytistä käsin kun taas lentokoneella matkustaessa oli 2 turvatarkastusta + lähtöselvitykseen jonottaminen ja tulliin jonottaminen. Vaikka olin lähtöselvityksessä toinen asiakas (eli olin paikalla heti kun se aukesi) meinasin myöhästyä lennolta. Lento tosin on paljon nopeampi eli siitä plussaa...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, niin mäkin oon aatellu, että menee aikaa sitten kaikkeen tollaseen vaikka oliskin huomattavasti nopeampi. Nyt juna kuulostaa paljon paremmalta vaihtoehdolta. :)

      Poista
  2. Privet! Ois kiva, jos tekisit venäläisestä vaatetyylistä ja hiustyyleistä kuvien kanssa erillisen postauksen :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Privet! Joo, kiva idea. Toteutan jossain kohtaa. :)

      Poista