tiistai 10. joulukuuta 2013

Väitteitä venäläisyydestä

Aattelin nyt vähän koota väitteitä venäläisyydestä - tavoista ja kulttuurista - mitkä oon itse todennu tosiksi ja mitä en.



Venäläiset ovat hyvin vieraanvaraisia.
Kyllä. Vieraalle tahdotaan tarjota parasta eikä ole pelkoa, että joutuisi jäämään ilman ruokaa tai apua. Venäläinen vaikka lainaa ruokaa naapurilta, jos itsellä ei ole vieraalle mitään tarjota. Halu auttaa näkyy myös esimerkiksi tietä kysyessä, sillä venäläinen varmasti auttaa jos vain suinkin osaa ja jos ei osaa niin kysyy toiselta ohikulkijalta. Suomalaiset saattavat tuntea, että täällä ollaan liiankin vieraanvaraisia, sillä ruoka usein laitetaan lautaselle valmiiksi ja muutenkin passataan ja annetaan lisää pyytämättäkin.

Venäläiset asiakaspalvelijat ovat töykeitä.
Kyllä ja ei, pääasiassa kuitenkin eivät ole. Huonoa palvelua olen saanut lähinnä muutamassa pienessä liikkeessä, mutta vaikka kauppakeskuksissa palvelu on ollut vain hyvää ja aina kysytään, miten voin auttaa. Pienten liikkeiden myyjät tai vartijat saattavat olla hieman tympiintyneen oloisia, etenkin ulkomaalaisia kohtaan jos ei osata venäjää. 




Naisten asema on huonompi kuin miesten.
Kyllä ja ei, riippuu miten asiaa katsoo. Venäjällä on edelleen tapana useassa perheessä, että mies käy töissä ja kodinhoito on naisten vastuulla. Kuitenkin yhä enemmissä määrin myös naiset ovat mukana työelämässä. Muutenkin miehet tekevät työn naisten hyväksi, esimerkiksi oven avaaminen ja ravintolalaskun maksaminen on itsestäänselvyys. Täälläkin oon välillä kun oon L:lle pitänyt ovea auki, niin samalla ajatellut päästää takaa tulleen miehen, mutta ei ole käynyt missään nimessä vaan mies on pitänyt mulle ovea auki. Ajatellaan, että mies tekee työt ja hoitaa laskut, naisen tehtävä on näyttää hyvältä ja olla hyväntuulinen.

Perheet asuvat hyvin ahtaasti.
Kyllä ja ei. Venäjällä asiassa ei nähdä mitään ongelmaa, että asutaan hieman ahtaasti kun samassa taloudessa saattaa hyvinkin asua isovanhemmat ja tädit/sedät perheen lisäksi. Täälläkin on nyt jo pitkään asustanut L:n kummitäti. Venäläiset tykkäävät, että suku on lähellä.


Venäläisissä juhlissa pidetään paljon maljapuheita.
Kyllä. Venäläiset saattavat nostaa maljan ja kilistellä useamman kymmentä kertaa, esimerkiksi terveydelle, ystäville, perheelle ja tulevaisuudelle. Ensin saatetaan kertoa muille jotain tarinaa, minkä jälkeen sanotaan: "mutta nostetaan malja..." 

Puhelimeen ei vastata yleensä omalla nimellään.
Pitää paikkansa. Yleensä vastataan "haloo" tai "kuuntelen", mutta en ole vielä kertaakaan kuullut kenenkään vastaavan nimellään. 


Homoseksuaalisuutta ei hyväksytä.
Totta. Venäjällä ei ole rikos olla homoseksuaali, mutta 2.7.2013 tuli voimaan laki, jonka mukaan on kiellettyä rinnastaa eri ja samaa sukupuolta olevien suhteet sekä jakaa tietoa "ei-perinteisistä" seksuaalisuhteista alaikäisille. En ole nähnyt ollenkaan julkisia homopareja tai muuta tällaista käyttäytymistä. Ikävä taantuminen tällanen kehityksessä kun pitäis mennä kohti tasa-arvoa.

Venäläiset naiset ylipukeutuvat.
Kyllä ja ei, riippuu taas miten asiaa katsotaan. Venäläisestä näkökulmasta se on aivan normaalia, että nainen haluaa näyttää mahdollisimman hyvältä ja ulkonäkö on tärkeässä asemassa. Tietenkin tämä eroaa suomalaisten ajattelutavasta, kun meillä usein ajatellaan ettei ole niin väliä miltä koulussa/töissä näyttää, kunhan näyttää siistiltä ja juhliin voi sitten panostaa enemmän. 




Venäjällä on hyvin köyhää.
Kyllä ja ei, riippuu alueesta. Pääkaupungissa Moskovassa asuu erittäin rikkaita ihmisiä, ja myös rakennukset ovat sen mukaisia - tällaista loistoa ei Suomesta löydä. Toisaalta täältä lähtiessä maisema muuttuu kurjemmaksi ja Venäjällä on myös todella paljon erittäin köyhiä - mikä ei ole tietenkään ihme kun otetaan huomioon maan pinta-ala ja ihmismäärä.

Venäläiset ovat töykeitä ja röyhkeitä.
Ei pidä paikkaansa. Suurin osa venäläisistä on aivan ihania ja erittäin ystävällisiä. Tämä mielikuva on syntynyt muutamasta venäläisturistista Suomessa, joiden käytöstä ei voi yleistää koskemaan muita venäläisiä. Suomalaiset saattavat myös mieltää venäläisten suorasukaisuuden röyhkeytenä, vaikka täällä se merkitsee vain välittämistä. Saattaa myös tuntua, että venäläiset rynnivät jonoissa Suomessa ollessaan, mutta se on täällä kulttuurissa. Venäjällä ei monesti ole varsinaisia jonoja, vaan ihmiset menevät vain yhteen kasaan odottamaan vuoroansa - vielä hyvin lähekkäin. 




Mafia pyörii täällä aivan avoimesti.
Ei pidä paikkaansa, en ole nähnyt mitään mafiaan viittavaa koko aikana täällä.

Venäläiset eivät välitä ilmastonmuutoksesta, kierrättämisestä tai ympäristösopimuksista.
Pitää paikkansa, sillä täällä asiasta ei ole puhuttu niin paljoa eikä sitä koeta niin tarpeellisena, koska ikinä ei ole kierrätetty. Sama asia on ollut myös Suomessa aikaisemmin, ennen kuin ympäristönsuojelu lähti käyntiin. Täällä ihmiset, joka ovat Suomessa vierailleet, ovat pikkuhiljaa alkaneet kiinnostumaan luonnonsuojelusta ja kierrättämisestä ja miettineet, että miksei täälläkin kun Suomessakin tuollainen toimii. Kuitenkin asenteiden muuttuminen ei tapahdu yhdessä yössä. 



Venäläiset juovat paljon votkaa.
Kyllä ja ei. Nykyään votkaa juovat enemmän köyhemmät ihmiset, eikä rikkaammissa perheessä votka virtaa koko aikaa. Hostvanhempani juovat vain viiniä silloin tällöin, juhlissa ehkä vahvempia hieman.

Poliisiin ei voi luottaa.
Pitää paikkansa osittain, sillä täällä edelleen on ongelmia viranomaisten kanssa. Kuitenkin nykyään poliisit kohtelevat ihmisiä oikeudenmukaisemmin, mutta toisaalta heillä on edelleen oikeus pysäyttää ihan syyttä ja kysyä papereita. Venäläiset eivät pidä poliiseista ollenkaan, mikä juontaa juurensa miliiseihin. Venäläiset eivät luota virkavaltaan ja heidän kanssaan ei haluta joutua tekemisiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti